Kaleráb patrí do čeľade kapustovitých a je to dvojročná rastlina. Jeho pôvod nie je presne známy, no v Európe sa jeho pestovanie stalo veľmi populárnym v 19. storočí. Na konzumáciu sú vhodné listy aj hľuza. Listy je najlepšie konzumovať ihneď po zbere, hľuzy je možné skladovať v chladničke až 2 týždne. Obsahuje veľa látok, ktoré chránia zrak a má aj protirakovinové vlastnosti. Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje činnosť obličiek a pečene. Jedna hlava kalerábu pokrýva dennú potrebu vitamínu C. Kaleráb je pomerne nenáročná zelenina na pestovanie. Najlepšie je zasadiť ju z hotového sadenice. Dobre rastie v mierne kyslej až zásaditej pôde. Nezabudnite ju zalievať, pretože ak vyschne, hľuza zdrevnatene. Nemal by sa vysádzať na mieste, kde predtým rástli kapustovité rastliny. Má rád spoločnosť fazule, hrášku a šalátu.